Selecteer een pagina

Jean en Sonja Thoma bleven trouw aan hun droom: Culinair koken met streekproducten

 

25 jaar Sjuut: 25 jaar biologisch en duurzaam pionieren

 

Wat hebben de Brave Hendrik, de Bloemendaalse Blonde en het Zeeuws Zeempje met elkaar gemeen? Deze drie vergeten groenten staan alledrie in de moestuin van Jean en Sonja Thoma. Na 25 jaar pionieren staan de eigenaren van restaurant Aan Sjuuteeänjd in Schinnen nog altijd stevig met de ‘voeten in de pratsj’. Zij blijven trouw aan hun eigenzinnige werkwijze en creëren culinaire gerechten met gewone, maar vooral lokale en biologische ingrediënten. Streekgerechten op sterrenniveau, maar de chefkok blijft nuchter: “Ik heb liever veertig gasten, dan veertig sterren. De groene Michelinster zien we echter als een mooie waardering voor onze duurzaamheidsmissie.”

 

Het succesverhaal van 25 jaar Sjuut begint in het Steinerbos, waar Jean en Sonja elkaar leren kennen in het pannenkoekenhuis. Daar zet het echtpaar hun eerste stappen in het horecavak. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk en maakt het stel samen al 25 jaar hun droom waar: streekproducten naar een hoger niveau tillen. “Al vanaf de start zijn we redelijk eigenwijs en gaan we niet met de meute mee. Om in passende termen te blijven: Ons restaurant is een vreemde eend in horecaland!” Jean verduidelijkt: “Als je van varkensnek iets leuks kan maken, dàn kan je koken! Daar zou een organisatie als Michelin meer naar moeten kijken.”

 

Vergeten groente uit eigen moestuin

Tegenwoordig is er meer aandacht voor duurzaamheid, maar toen Jean en Sonja een jaar of tien geleden ook nog de stap naar zoveel mogelijk biologisch wilden zetten, was dit een nogal gewaagd concept. “Iedereen dacht: wat gaan ze doen? Het was ook wel even zoeken naar de juiste toeleveranciers, liefst halen we alles zelf bij de boer. We zijn voorstander van een korte keten.” Sonja haakt trots in: “Nu zijn we, als enige restaurant in Limburg, al jaren lid van Bioboeren Limburg. We zitten met de boeren zelf om tafel!” Veel (vergeten) groenten komen uit de eigen moestuin. “Dat heb ik van thuis uit meegekregen, zelf je groente verbouwen,” vertelt Jean. “Ik heb een tuin van 500 vierkante meter waar ik op mijn vrije dag nog, net als vroeger, in rijtjes naast elkaar tuinier.” Onlangs werd op het terrein van de Sjuut zelf een pluktuin aangelegd met kruiden en eetbare bloemen, die de gerechten een kleurige en fleurige finishing touch geven.

 

Sloeg het nieuwe concept van duurzaamheid meteen aan? “Het had wel even tijd nodig, maar uiteindelijk bedienen we nu een gevarieerd publiek van jong tot oud. We hebben ook mooie gerechten voor vegetariërs, zelfs veganisten, en krijgen daardoor veel aanloop vanuit de Randstad. Mensen die hier vakantie vieren of in de omgeving een B&B hebben geboekt komen graag bij ons eten, want op gebied van duurzaam en biologisch koken loopt Limburg nog jaren achter op de rest van Nederland.” De groene chefkok is trots op het feit dat zelfs zijn veganistische gerechten de culinaire toets doorstaan. “Een dessert zonder dierlijke producten blijft vooralsnog een uitdaging, maar in voor-, tussen- en hoofdgerechten hebben we al de nodige keuzemogelijkheden.”

Koake in ein loak

Over eigenzinnig en creatief gesproken: Jean laat als slowfood chef regelmatig het oeroude Koake in ein Loak herleven, waarbij hij gasten in zijn moestuin uitnodigt en daar ter plekke, in een kuiloven, het eten klaarmaakt terwijl zijn gasten genieten van een wandeling met gids door de natuur in de omgeving. Lekker, puur en eerlijk.

 

Vinologe en gastvrouw Sonja en groene chefkok Jean werken met een klein team vanuit hun eigen pand en hebben daardoor menige tegenslag, zoals zeer recent de pandemie, goed kunnen doorstaan. Na veertig jaar horecawerk en vijfentwintig jaar Sjuut denkt het koppel nog niet aan stoppen. “We merken wel dat we een dagje ouder worden, daarom zijn we sinds kort een dag minder geopend. Voorlopig blijven we echter doorgaan. We  zijn trots op dat wat we samen hebben neergezet!”

 

Het jubileum wordt feestelijk gevierd met een all-inclusive Walking Dinner op maandag 11 juli vanaf 19.00 uur. Een compleet arrangement bestaande uit gerechten van 25 jaar Sjuut, inclusief drank en vergezeld van live-muziek voor 100 euro per persoon. Graag even aanmelden via info@sjuut.nl.

 

De Sjuut in cijfers:

 

•       25 jaar koken met streekproducten

•       25 jaar pionieren op gebied van duurzaamheid

•       25 jaar eerlijk, gezond en lokaal

•       500 m2 eigen moestuin vol vergeten groenten

•       100% verantwoorde vis

•       8% producten van de lokale, biologische boeren

•       7 keurmerken, waaronder de groene Michelinster

•       meer dan 175  eenden: de vrolijke verzameling naamgevers van Aan Sjuuteeänjd!

 

De Sjuut in enkele weetjes:

 

•       Culinair genieten op sterren-niveau, ook vegetarisch en veganistisch

•       Kruiden en eetbare bloemen uit eigen pluktuin

•       Vergeten groenten uit eigen moestuin

•       Duurzaam, biologisch en een tikkeltje eigenwijs

•       Koake in ein loak

•       Creatief met onbewerkte producten

•       Slowfood als tegenhanger van fastfood

•       In de Sjuut wordt gepoetst en gewassen met biologisch afbreekbare producten

•       De bedrijfskleding is gemaakt van gerecycled materiaal

 

Hoe komt de Sjuut aan haar bijzondere naam?

 

Sjuuteeänjd is ontstaan vanuit het feit dat dit pand vroeger het laatste huis van het dorp was, het markeerde dus letterlijk het einde (=ändj) van het dorp Schinnen. Sjuut verwijst naar de vorm van Schinnen, het ligt in de vorm van een kom (=schuit) tussen de hoger gelegen dorpen Puth en Oirsbeek. Het Limburgse woord voor einde is eandj, net als het Limburgse woord voor eend dat weer verwijst weer naar de bonte verzameling eenden die her en der verspreid door het restaurant te vinden zijn.

FACEBOOK